2015. November 09.

Beszámoló „A Szeretet a gyermekek szemével” című rajzpályázatról”

 

A miskolci Beszélgetőkör Kismamáknak 2012. május 2-ai dátummal kezdte meg működését a diósgyőri Ady Endre Művelődési és Szabadidő Központban. Ettől a naptól kezdve többé-kevésbé folyamatosan azért működik, hogy találkozási és ezzel beszélgetési lehetőséget teremtsen várandós és kisgyermekes anyáknak, illetve kisgyermekeknek. Egyetlen célunk, hogy a találkozókon a résztvevők jól érezzék magukat.

2013. február 28. napjától pályázat útján csatlakozhattunk a Családháló.ponthoz. Az országos kiterjesztésű társadalomszervező közösség minden évben ősszel rajzpályázatot ír ki gyerekeknek. Az idén a meghirdetett pályázat témája „A Szeretet a gyermekek szemével” volt. A pályázat kiírását, megszervezését és lebonyolítását a Premier Alapfokú Művészeti Iskolával együttműködve a Beszélgetőkör Kismamáknak vállalta fel.

Nagy várakozással tekintettünk a feladat elé. Az előzetes egyeztetéseket követően végül 2014. november 17-ével indítottuk útnak a pályázatot, mely december 5-ig tartott. Három kategóriában vártuk a gyermekek rajzait: óvodások, azaz 4-6 év közötti gyerekek, 7-10 év közötti alsó tagozatos és 11-14 év közötti felső tagozatos iskolás gyerekek. Nagy örömünkre szolgált, hogy Varsányi Emília grafikusművész, tanár vállalta a rajzok zsűrizését, valamint Berecz Ágnes szervező részéről ígéretet kaptunk arra, hogy a beérkezett rajzokból ünnepélyes díjátadóval egybekötött rajzkiállítást szervezhetünk az Ady Endre művelődési házban.

A rajzkiállítás megnyitójára és a díjak átadására 2014. december 13-án, délután 16.30-tól került sor az Ady Endre művelődési házban. A kiállítást a Beszélgetőkör Kismamáknak szervezője, Dr. Leszkovenné dr. Nagy Andrea nyitotta meg, aki beszélt a kismamák közösségéről, a rajzpályázat elindulásáról, a beérkezett rajzokról. A rövid beszédet követően a szót Varsányi Emília vette át, aki mesélt a gyerekek rajzairól, a rajzok elbírálásának szempontjairól és végül a kialakult sorrendről. Ezt követően került sor a díjak átadására.

A rajzversenyre összesen 64 db rajz érkezett: első kategóriában 16 db, a második kategóriában 32 db, míg a harmadik kategóriában 16 db rajzzal pályáztak a gyerekek. A rajzok zsűrizését követően az alábbi sorrend alakult ki:

Óvodások:

I. Szabó Melitta

II. Kaszab Kleopátra

III. Kormos Rebeka

különdíj: Fazekas Ivett és Karlowits-Juhász Márton

Alsó tagozatos iskolások:

I. Liao Anna

II. Teleki Viktória

III. Szoboszlai Zsófia

különdíj: Buda Leila Júlia és Pataki Norbert

Felső tagozatos iskolások:

I. Gibók Ferenc

II. Üveges Laura

III. Jávorszki Eszter

különdíj: Budai Bettina és Izsó Laura

A díjak jelentős részének beszerzése szintén a szervező feladatát képezte. Ebben a körben nem titkolt elvárásunk az volt, hogy a beérkezett felajánlások valamiképpen szolgálják a gyermekek szellemi, lelki és testi igényeit, inspirálóak, kreatívak, egészségesek legyenek. A díjakhoz az alábbi felajánlások érkeztek:

 Miskolci Csodamalom Bábszínház (7 db 2 személyes jegy bábszínházi előadásra, kézzel készített fajátékok, népi mondókás foglalkoztató füzet kisiskolás gyerekek részére)

 Miskolci Nemzeti Színház (2x2 db jegy színházi előadásra)

 Premier Alapfokú Művészeti Iskola (rajzoláshoz, festéshez és egyéb képzőművészeti tevékenységhez szükséges eszközök)

 Naturgold Kft. (Bio minőségű, tönkölybúzából készült édességek, kekszek)

 Familiare Társadalomszervező Központ (építőkocka, DVD filmek, könyv, újság)

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Kiss Csaba Úrnak, a Miskolci Nemzeti Színház Igazgatójának, Szabó Attilának, a Miskolci Csodamalom Bábszínház Ügyvezető Igazgatójának és Burkáné Dukát Tímeának a Miskolci Csodamalom Bábszínház játszóházvezetőjének a felajánlott díjakért.

Köszönjük Simon Andrásnak, a Naturgold Kft. ügyvezetőjének, hogy a díjazott gyerekek részére felajánlott bio minőségű édességekkel hozzájárult a gyerekek öröméhez.

Gesztes Olympiának, az országos hatókörű Családháló.pont koordinátorának is szeretnénk köszönetet mondani a bíztatásért, támogatásért és a díjakhoz való hozzájárulásáért.

Köszönjük továbbá Szabó Zsófia, a Premier Alapfokú Művészeti Iskola Igazgatónőjének, hogy az adminisztratív feladatok ellátásával, a felmerülő költségek viselésével, illetve a pályázat terjesztésével és lebonyolításával kapcsolatosan jelentős mértékben hozzájárult a rajzpályázat sikeréhez.

A rajzok 2014. december 18-áig tekinthetők meg az Ady Endre művelődési házban!

Látva a sok szép rajzot, a kiállított képeket mustráló gyerekek és szülők örömét, reméljük jövőre is tudunk majd hasonló – legalább ennyire sikeres – pályázatot kiírni.

 

A beszámolót készítette Dr. Leszkovenné dr. Nagy Andrea a Beszélgetőkör Kismamáknak szervezője, a rajzpályázat lebonyolítója.

Miskolc, 2014. december 16.